Ωρέ που πάμε ρε … που πάμε;

Προβληματιζόμουνα τι τίτλο να βάλω στο σημερινό μου σημείωμα, όταν πέρασε από το μυαλό μου η γνωστή ατάκα του αείμνηστου Αυλωνίτη, στην καλή ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου “Η ωραία των Αθηνών”.

Ιδού και το σχετικό απόσπασμα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως το μόνο κοινό που έχει το σημείωμα μου, με εκείνη την ταινία είναι μόνο αυτή η ατάκα. Ο Αυλωνίτης, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι υποδυόταν τον πρόεδρο του συλλόγου “Πνεύμα και Ηθική”, αλλά το μυαλό του ήταν προσανατολισμένο στο “σώμα και το ανήθικο”.  Στην  σημερινή εποχή βέβαια οι διάφοροι πρόεδροι συλλόγων έχουν ξεφύγει από την “αθώα” υποκρισία του ομολόγου τους.

Πιθανόν να γνωρίζετε ότι η E.K.A.E., πρώην θυγατρική του ΟΑΕΔ και πλέον απευθείας υπαγόμενη στο Υπουργείο Εργασίας έχει προκηρύξει έργο με τίτλο “ Σύνταξη κλαδικών σχεδίων διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης “. Το έργο χρηματοδοτεί την σύνταξη κλαδικών σχεδίων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν 1-49 άτομα. Αυτή είναι η 1η προκήρυξη και καλύπτει μόνο αμοιβή συμβούλου, για την σύνταξη του σχεδίου καθώς και δαπάνες του συλλογικού φορέα. Για την επιλογή συμβούλου προβλέπεται διαδικασία επιλογής με υποχρέωση δημοσιότητας είτε στις ιστοσελίδες των φορέων είτε στον τοπικό τύπο. Και αυτό με τον χαρακτήρα του επείγοντος, μιας και η Ε.Κ.Α.Ε. “επείγεται” να ολοκληρωθεί αυτό το έργο μέχρι 17 – 3 – 2011.

Και για να ενισχυθεί το παράλογο, με δεύτερη πρόσκληση “ Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (1-49 άτομα)" προβλέπεται ότι στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί οι επιχειρήσεις του κλάδου και της περιοχής στην οποία αναφέρεται το εκάστοτε σχέδιο, να έχουν επιλέξει το ΚΕΚ με το οποίο θα πραγματοποιήσουν την κατάρτιση του προσωπικού των ή τον σύμβουλο στον οποίο θα αναθέσουν την συμβουλευτική υποστήριξη,  που θα προβλέπεται στο αντίστοιχο σχέδιο.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος: με την πρώτη πρόσκληση οι σύλλογοι θα κάνουν έναν υποτυπώδη διαγωνισμό για την επιλογή ενός συμβούλου, που θα συντάξει το κλαδικό σχέδιο, το οποίο συνολικά θα στοιχίσει 40 – 50.000 €, ενώ οι δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης, που θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου, θα είναι της τάξης των 350.000 κατά μέσο όρο, ανά σχέδιο. Ενώ ένα φορέας μπορεί να υποβάλει μέχρι 2 σχέδια.

Είναι προφανές ότι αυτό για να λειτουργήσει είτε θα πρέπει να ανατεθεί όλο στον σύμβουλο της πρώτης πρόσκλησης και στο ΚΕΚ που θα συνεργαστεί μαζί του, είτε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και οι κλαδικοί φορείς, με δράσεις δημοσιότητας να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές στην συνέχεια να επιλέξουν το ΚΕΚ και τον σύμβουλο που θα συνεργαστούν, ώστε να πάρουν τις καλύτερες υπηρεσίες. 

Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανείς αφελής, που να πιστεύει ότι θα επιλεγεί το δεύτερο ενδεχόμενο. Είναι γνωστός άλλωστε ο τρόπος που εφαρμόζονται οι δράσεις κατάρτισης του ΛΑΕΚ 1-25, από τους ίδιους φορείς. Στο ΛΑΕΚ 1-25, σε κάθε περίπτωση όμως, το διακύβευμα είναι η υλοποίηση 1-2 προγραμμάτων. Στην περίπτωση όμως των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής,  είναι απόλυτα κατανοητό πως δυναμιτίζεται η όλη προσπάθεια, παρά τις καλές προοπτικές, που δυνητικά θα μπορούσε να συνεπάγεται για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Με αδιαφανείς διαδικασίες, με συλλόγους που δεν έχουν καν επίσημη ιστοσελίδα, με ανακοινώσεις που θα δημοσιευτούν σε τοπικά φύλλα, χωρίς καν ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά το 1ο ή το 2ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και που θα φτάσουν στα χέρια των εν δυνάμει ενδιαφερομένων, στην καλύτερη περίπτωση 1-2 μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, θα ανατεθούν με απευθείας, ουσιαστικά, ανάθεση έργα 400.000 €. Τι γνώμη έχει άραγε η αρμόδια Υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη, η οποία είναι υπέρ των κανόνων “αντικειμενοστραφούς αξιολόγησης” (sic) και ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου;

Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το ένα είναι από προσωπική εμπειρία και το άλλο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα ενός από τους 4 μεγάλους κοινωνικούς εταίρους.

Ξεκινώ με την προσωπική μου εμπειρία. Για προφανείς λόγους τα στοιχεία του συλλόγου δεν θα αναφερθούν παρά μόνο εάν μου ζητηθεί αρμοδίως. Παρασκευή 5/2 έχω τηλεφωνική επικοινωνία με Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου, μεγάλου δήμου της Αττικής, προκειμένου να ενημερωθώ εάν προτίθεται να συμμετάσχει στην Α πρόσκληση.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν προθυμότατος να με ενημερώσει και μάλιστα δεν είχε αντίρρηση να επικοινωνήσουμε το Σάββατο 6/2, ώστε να συναντηθούμε για αμοιβαία ενημέρωση, διότι όπως που είπε την Τρίτη 8/2 θα συνεδρίαζε το Δ.Σ. του Συλλόγου, ώστε να πάρει απόφαση ανάθεσης και συνεπώς μέχρι την Τρίτη το πρωί θα έπρεπε να τους καταθέσω προσφορά, εάν με ενδιέφερε. Η επικοινωνία αυτή δεν έγινε ποτέ, χωρίς καν να μου εξηγηθούν οι λόγοι. Δευτέρα μεσημέρι, όμως, μου ανακοινώθηκε ότι σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., το Σάββατο 6/2 ελήφθη απόφαση ανάθεσης. Είναι προφανές ότι η παρουσία ενός ακόμα συμβούλου, θα χάλαγε την σούπα. Τα σχόλια δικά σας.

Το δεύτερο είναι από την ιστοσελίδα της ΓΣΕΒΕΕ, όπου επί λέξει αναφέρει “

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης Β΄ γίνεται η υλοποίηση της κατάρτισης, το κόστος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 13€ ανά ώρα και ανά καταρτιζόμενο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των καταρτιζομένων αντιστοιχεί σε 5€ ανά ώρα.

Επισημαίνεται, ότι στα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να λάβουν μέρος εκτός των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και εργοδότες μικρών επιχειρήσεων.

Με το παρών καλούνται οι Ομοσπονδίες και Σωματεία ΕΒΕ – μέλη της ΓΣΕΒΕΕ να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό και να συνεργαστούν με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ στην υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων κατάρτισης των απασχολουμένων από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Και αναρωτιέται ο αφελής, με ποιό δικαίωμα η ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας παραβιάζει τις προβλέψεις της πρόσκλησης της Ε.Κ.Α.Ε. με βάσει την οποία η επιλογή του ΚΕΚ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ενδιαφερόμενης επιχείρησης;

Είναι πρωτοφανής πρακτική και προσπάθεια παραπληροφόρησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι οι μόνες δικαιούχοι της ενίσχυσης και κατ’ επέκταση οι μόνες που έχουν δικαίωμα επιλογής του συνεργάτη τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την πρόσκληση της Ε.Κ.Α.Ε.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι στην σελίδα “25.1.2011  Προκηρύξεις Ομοσπονδιών και Σωματείων – Μελών της ΓΣΕΒΕΕ για αναζήτηση εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών”, η μόνη προκήρυξη ομοσπονδίας που έχει αναρτηθεί είναι αυτή της ΟΕΒΕ Ηλείας.  Να δώσουμε συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Ηλείας και να τους καλωσορίσουμε στο κλαμπ των αφελών.

 

 

Ω ρε που πάμε ρε … που πάμε.

 

Αναρωτιέται επίσης ο αφελής γιατί δεν αντιδρούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των ΚΕΚ; Ή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των διαγωνισμών της οπαδού της ¨“αντικειμενοστραφούς αξιολόγησης”, λέγε με Υπουργό Εργασίας, για τα πράσινα επαγγέλματα και τον Τουρισμό, οι οποίοι έχουν δεχθεί σωρεία προδικαστικών προσφυγών;

Εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο: Από δω οι προσφεύγοντες που έχουν μουλαρώσει, από την σωρεία παραβάσεων του Υπουργείου, από κει κάποιοι άλλοι προσφεύγοντες που περιμένουν να τους γίνει καλή πρόταση για να αποσύρουν και από την άλλη το Υπουργείο που απειλεί, ότι αν δεν αποσυρθούν οι προσφυγές θα ακυρώσει τους 2 διαγωνισμούς και μαζί, με αυτούς και τους άλλους, που τους έχει ακόμα στις κούτες. Και στην μέση όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ίδρωσαν να τους ανατεθούν κάποια προγράμματα και νοιώθουν ότι έφτασαν στην βρύση, αλλά στέρεψε το νερό. Για να μην πιάσω και αυτούς που θα πρέπει να επιστρέψουν τα “αχρεωστήτως” καταβληθέντα.

 

Τελικά κάτι ήξερε η Υπουργός Παιδείας και Δια βίου Μάθησης, που ξέχασε γρήγορα τις αρμοδιότητες που της έδινε ο Πρωθυπουργός, με το Π.Δ. 189/6-11-2009.

 

 

Ω ρε που πάμε ρε … που πάμε.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: