Αρχική > Δια βίου μάθηση, Κατάρτιση > Συναντήσεις της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου με ΠΕΙΙΕΚ και ΕΛΣΕΚΕΚ

Συναντήσεις της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου με ΠΕΙΙΕΚ και ΕΛΣΕΚΕΚ

Συναντήσεις της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, ΠΕΙΙΕΚ, και του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, ΕΛΣΕΚΕΚ
Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε η Υφυπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας αποτελεί η δημιουργία ενιαίου συστήματος πιστοποίησης φορέων, δομών και εκπαιδευτών και τόνισε τη σημασία συγκρότησης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Οι συναντήσεις έγιναν σε κλίμα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων. Η Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς αρχικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης θα συνεχιστεί. Ενημέρωσε, επίσης, για τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής η οποία θα πιστοποιεί την καταλληλότητα όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και των εκπαιδευτών με ένα συνεκτικό, αλλά όχι δύσκαμπτο, σύστημα αρχών και κανόνων.
Η Υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να «επιτευχτεί ο συντονισμός και η τακτοποίηση του συστήματος ώστε αφενός να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ αφετέρου να εξασφαλίζεται η διασύνδεση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις πραγματικές τις ανάγκες των πολιτών-καταρτιζομένων καθώς και με εκείνες της αγοράς εργασίας». Τέλος τόνισε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου Δια Βίου Μάθησης.

 

Σχόλιο:

Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη για το θέμα, θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η φωνή της λογικής και θα ξεφύγουμε, από την πιστοποίηση κτιρίων, δομών, αιθουσών, διαδρόμων, διαστάσεων πόρτας κλπ. Έχει αποδειχτεί ότι αλλού είναι η ουσία και είναι ευκαιρία να την ανακαλύψουμε. Η καταλληλότητα των φορέων παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης, δεν βρίσκεται στις κτιριακές υποδομές, που αποτέλεσαν άλλοθι για να αποκλειστούν πολλοί φορείς από το πλαίσιο της χρηματοδότησης και να δημιουργηθούν στην ουσία “κλειστά επαγγέλματα” την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει άλλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λειτουργία των ΚΕΚ με την σημερινή τους μορφή συνεπάγεται ελάχιστο κύκλο εργασιών 200.000 ετησίως. Χρήματα τα οποία πληρώνουν τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, χωρίς να διασφαλίζεται η ποιοτική διάσταση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όλος ο κλάδος υπήρξε θύμα μιας μελέτης του ΕΚΕΠΙΣ, που προσδιόριζε τις δυναμικότητες των ΚΕΚ ανά νομό και η οποία στην ουσία δεν επαληθεύτηκε ποτέ. Αντί αυτού δημιουργήθηκαν “μαγαζάκια” που διεκδικούσαν 1-2 προγράμματα, από κάθε προκήρυξη, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα υπέρογκα λειτουργικά τους κόστη, αλλά αυτό δεν δημιούργησε κανενός είδους συνέργεια,δεν προήγαγε την γνώση και στην πραγματικότητα λειτούργησε εις βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών.

Με ελάχιστο εμβαδό τα 250 τμ τα οποία τον περισσότερο χρόνο είναι αναξιοποίητα και προσωπικό που αν υπάρχει πραγματικά στην καλύτερη των περιπτώσεων υποαπασχολείται δεν διασφαλίζεται η παρεχόμενη υπηρεσία. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στην προσπάθεια του, να βελτιώσει το απαράδεκτο φαινόμενο των “βαλιτσάκηδων” δημιούργησε ένα τερατούργημα, αποκομμένο από την ιδιωτική αγορά. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις δομές, εάν στέρευαν οι κρουνοί της χρηματοδότησης την επομένη ημέρα θα έκλειναν, γιατί δεν θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικοί στην ελεύθερη αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατο συνέδριο του ΕΛΣΕΚΕΚ αναφέρθηκε σαν επιτυχία ότι το ποσοστό των καταρτιζομένων, που πιστοποιήθηκαν σε βασικές δεξιότητες, ανήλθε στο 75%. Λυπάμαι που θα το πω αλλά αυτό δεν είναι επιτυχία. Τυχαίνει να λειτουργώ εξεταστικό κέντρο και χωρίς να θέλω να αυτοδιαφημιστώ τα ποσοστά που καταγράφω είναι 96% με την πρώτη προσπάθεια και το υπόλοιπο 4% πετυχαίνει με μία επανεξέταση.

Όλα αυτά τα χρόνια η επαγγελματική κατάρτιση με τεράστια ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και την ανοχή και πολλές φορές υπόθαλψη αυτών των φαινομένων από την συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου, οδηγήθηκε σε εμπορευματοποίηση της ανεργίας και των ανέργων, με έξαρση φαινομένων διαφθοράς, αδιαφάνειας και παντελούς απουσίας ελέγχων. Κατάσταση η οποία, δυστυχώς, φαίνεται ότι συνεχίζει να αναπαράγεται και σήμερα, παρόλη την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: