Αρχική > Πολιτική > Αγγίζει τις ΜΚΟ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Αγγίζει τις ΜΚΟ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στα άδυτα των ΜΚΟ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στο άδυτο των χιλιάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες πουθενά και από κανέναν δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένες και οι οποίες ώς ένα βαθμό έχουν στιγματιστεί από στοιχεία αδιαφανούς, αλλά απλόχερης κρατικής χρηματοδότησης, ταυτόχρονα κατασπατάλησης και κατάχρησης δημοσίου χρήματος, αλλά και νεποτισμού και άσκησης προσωπικής πολιτικής κυβερνητικών στελεχών, αποφάσισε να μπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ξεκινώντας με τη συλλογή του υλικού, που έχει σταλεί από τα διάφορα υπουργεία, το οποίο κρίνεται ελλιπέστατο μεν, αλλά πλήρες ερωτημάτων που δημιουργούν οι περιορισμένες εγγραφές, η επιτροπή φιλοδοξεί να προτείνει στην εκτελεστική εξουσία ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Την αδιαφανή κατάσταση παρουσίασαν με συνοπτικές εκθέσεις οι βουλευτές κ. Αθ. Τσούρας και Γ. Τραγάκης που κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα: ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου, ανυπαρξία χαρτογράφησης (στις 20 – 30.000 τις υπολογίζει ο κ. Τσούρας), αδιαφανή κριτήρια στη χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα όμως καταγράφεται έλλειψη συντονισμού. Τον Απρίλιο, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης, θα φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, νομοθετική πρωτοβουλία από επτά υπουργεία για το θέμα του εθελοντισμού συντονίζει ο γ. γ. Νέας Γενιάς κ. Γ. Λιβανός, ενώ ο κ. Θ. Τσέκος, επικεφαλής της «Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων» του υπ. Εργασίας γνωστοποίησε νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο του. Τόσο ο κ. Οδ. Βουδούρης, από το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, συμφώνησαν ότι για την όλη εποπτεία υπεύθυνη θα πρέπει να είναι μία κρατική αρχή.

Το πλήρες άρθρο: kathimerini.gr | Στα άδυτα των ΜΚΟ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Υ.Γ.: Το πελατοκεντρικό κράτος δημιούργησε πολλές στρεβλές καταστάσεις, σε πολλούς τομείς. Και μπορεί στις ΜΚΟ κάποιοι με όχημα την ανθρώπινη δυστυχία, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία, να έστησαν οργανώσεις-σφραγίδες, ενώ σε άλλους φορείς να μην εμφανίζονται τόσο εκφυλιστικά φαινόμενα. Η έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου όμως απλώνεται σε κάθε μορφή χρηματοδότησης και τα φαινόμενα κατασπατάλησης πόρων δεν έχουν τέλος. Το λυπηρό είναι ότι την στιγμή που ζητούνται θυσίες από τον ελληνικό λαό και ο Πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι

έχουμε και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να κάνουμε τις αλλαγές, τις ριζικές αλλαγές, που να αντιμετωπίζουν τις ρίζες των προβλημάτων μας, όχι μόνο τα επιφαινόμενα, ώστε να μην βρεθούμε ποτέ ξανά στο μέλλον με τέτοια ελλείμματα και χρέη

την ίδια στιγμή υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη ανέχονται, υποθάλπουν για να μην πω καλλιεργούν τέτοια φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Είναι καιρός να μπει ένα τέλος.

Advertisements
Κατηγορίες:Πολιτική Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: