Αρχική > Δια βίου μάθηση > Λούκα Τ. Κατσέλη – 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση

Λούκα Τ. Κατσέλη – 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση

Παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητοί εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, αγαπητά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των άλλων Υπουργείων που βρισκόμαστε εδώ, η παρουσία μου σήμερα εδώ είναι για να δηλώσει και να σηματοδοτήσει την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, του Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

Η Υπουργός, η Άννα Διαμαντοπούλου, και η Φώφη Γεννηματά με παρακάλεσαν να πω δυο λόγια, παρόλο ότι δεν το είχα προγραμματίσει, και ευχαρίστως θα το κάνω, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι είναι η στιγμή συμπράξεων, συνεργασιών, κοινών δράσεων ανάμεσα στα δύο Υπουργεία μας.

Ποιο είναι το εθνικό μας στοίχημα. Είναι ένα. Η πρόκληση της ανάπτυξης. Τι εννοούμε όμως με ανάπτυξη; Και πώς συνδέεται η ανάπτυξη με την απασχόληση και τη δια βίου μάθηση; Το εθνικό μας στοίχημα είναι η ανάπτυξη διαμέσου της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής μας βάσης. Τα πάντα θα κριθούν αν τα επόμενα χρόνια μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε νέο πλούτο στη χώρα, να διευρύνουμε και να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία σε ανταγωνιστική βάση.

Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας. Να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Μπορούμε να το κάνουμε; Πιστεύουμε όλοι ότι ναι, μπορούμε. Αρκεί να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Η χώρα μας έχει τεράστια αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ποια είναι αυτά. Θα τόνιζα τέσσερα.

Πρώτα απ’ όλα τη θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Η γεωγραφική αυτή θέση ανοίγει στην Ελλάδα τεράστιες προοπτικές στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στα ενεργειακά δίκτυα.

Δεύτερον, το αναξιοποίητο ακόμα πλούσιο απόθεμά της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είμαστε μια ευλογημένη χώρα, ίσως η δεύτερη στον κόσμο όσον αφορά το απόθεμα σε ΑΠΕ. Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε; Φυσικά μπορούμε. Και έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα βελτίωσης στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά πάνω απ’ όλα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ έτσι ώστε να φτάσουμε το στόχο του 2020 του 20-20-20.

Τρίτο μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο νησιωτικός χαρακτήρας και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και δημιουργία. Είναι αυτό που ανοίγει τεράστιες προοπτικές στη θαλάσσια κρουαζιέρα, στον τουρισμό, σε ποιοτικές υπηρεσίες τουριστικές. Είναι η φύση μας και το περιβάλλον μας. Δίνει τεράστιες δυνατότητες στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Και τέλος, το ανθρώπινο δυναμικό μας, που κάτω από σωστές συνθήκες κάνει θαύματα. Και σε σύγχρονους και μεγάλους τομείς, στην ηλεκτρονική, στη βιοϊατρική, σε μία σειρά καινούργιες δραστηριότητες και υπηρεσίες.

Μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί, πολιτεία, εργοδότες, εργαζόμενοι, να κάνουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πηγή νέου πλούτου για τη χώρα μας; Σαφώς ναι.

Πώς συνδέονται αυτά με την αρχική και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση; Για να τα κάνουμε αυτά πρέπει να προετοιμάσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά αυτό το ανθρώπινο δυναμικό. Και έχει υπολογιστεί ότι ένας νέος που τελειώνει το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ θα χρειαστεί στη ζωή του να αλλάξει ίσως επάγγελμα κάτω απ’ τις σημερινές συνθήκες τέσσερις και πέντε, αν όχι περισσότερες, φορές.

Επομένως, το βασικό ζήτημα που τίθεται για όλους εμάς είναι πώς προετοιμάζουμε τον νέο άνθρωπο, τον εργαζόμενο να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές που γίνονται. Η μόνη απάντηση είναι η δια βίου μάθηση, η δια βίου εκπαίδευση, η δια βίου κατάρτιση, η συνεχιζόμενη κατάρτιση. Και αυτό με φέρνει στο θέμα μας.

Η επανεκπαίδευση και η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας αυτή την περίοδο, αλλά και τα επόμενα χρόνια, έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες και στην παγκόσμια αγορά και στην χώρα μας.

Η διεύρυνση των δεξιοτήτων αλλά και των γνώσεων των νέων, των εργαζομένων, των ανέργων, των ίδιων των επιχειρηματιών, των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες διευκολύνει την πρόσβαση και ένταξή τους στην αγορά εργασίας και κάνει πολύ πιο εύκολη την προσαρμογή στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα να συνεργαστούμε, για να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις, που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που προανέφερα και θα δίνουν πραγματικές δεξιότητες, χρήσιμες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Γι’ αυτό απ’ την πλευρά μας ως Υπουργείο Εργασίας, στηρίζουμε το Εθνικό Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αξιοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου μας με 763 εκατ. ευρώ. Είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης.

Συνεργαζόμαστε όμως πέρα και απ’ τη χρηματοδότηση πολύ στενά με το Υπουργείο Παιδείας για την αναβάθμιση και εκπόνηση δράσεων, κυρίως στον τομέα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Πολλές απ’ τις δράσεις, όπως π.χ. η κατάρτιση εργαζομένων για τη διαρθρωτική προσαρμογή μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσω του ΟΑΕΔ.

Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, πραγματικά να πάρουν πρωτοβουλίες, να ενταχθούν σε τέτοια προγράμματα, να καταρτίσουν και να επανακαταρτίσουν και το προσωπικό τους, αλλά και τους ίδιους τους εργοδότες.

Άλλες δράσεις, στοχευμένες δράσεις κατάρτισης για νέα πράσινα και τουριστικά επαγγέλματα, επαγγέλματα του μέλλοντος, εξειδικευμένες δεξιότητες πληροφορικής ή και δράσεις που απευθύνονται σε ανέργους από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ξεκινούν αμέσως τους επόμενους μήνες. Τον επόμενο μήνα και τους επόμενους μήνες.

Τέλος, δράσεις κατάρτισης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των νέων πολιτικών μας για τη στήριξη της εργασίας σε περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία, μέσα από μια μεγάλη δράση η οποία τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται, μετά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που κάναμε στην Καστοριά, το οποίο ονομάζουμε «Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Εργασίας».

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, υπάρχουν περιοχές της χώρας μας όπου η ανεργία φτάνει το 30% και κυρίως η ανεργία των νέων. Έχει τεράστια σημασία εργοδότες, εργαζόμενοι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πνευματικά ιδρύματα του τόπου, ερευνητικά κέντρα να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Έτσι, ξεκινάμε αμέσως με το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που αμέσως μετά προχωράμε στη Δυτική Μακεδονία, στη Μαγνησία και σε άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως στα δύο μας μεγάλα αστικά κέντρα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Αθήνα, στο Βόλο, στην Πάτρα και αλλού.

Σε όλες μας τις κοινές δράσεις προέχει η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα, όπως ήδη ανέλυσε η Άννα Διαμαντοπούλου. Τα λεφτά πρέπει να πιάσουν τόπο. Όχι κατάρτιση για την κατάρτιση, αλλά κατάρτιση για την απασχόληση. Κατάρτιση για τη μείωση της ανεργίας. Κατάρτιση για τη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Γι’ αυτό από τη δική μας τη μεριά, συνδυάζουμε πάντοτε τα προγράμματα κατάρτισης με πρακτική εξάσκηση μέσα στις επιχειρήσεις και απασχόληση.

Δεύτερον: Οι εκταμιεύσεις από τα διάφορα προγράμματα συνδέονται άμεσα με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τα οποία αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες.

Τρίτον: Προχωράμε σε αναμόρφωση της όλης διαδικασίας εκπόνησης προγραμμάτων κατάρτισης μέσω της παροχής σε ενδιαφερομένους ανέργους ή δικαιούχους συγκεκριμένης επιταγής κατάρτισης, το ονομαζόμενο voucher, το οποίο εκείνοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν για να καταρτισθούν εκεί που νομίζουν ότι θα πιάσει περισσότερο τόπο.

Είναι τρεις μεγάλες αλλαγές, αν θέλετε, στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουμε πλέον και υλοποιούμε τα προγράμματα κατάρτισης.

Αγαπητή Άννα, αγαπητή Φώφη, Εύη και Γιάννη, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε μαζί σας και με όλους τους εκπροσώπους των φορέων που βρίσκονται σήμερα εδώ και βεβαίως με το Συμβούλιο, να συνεργαστούμε καλύτερα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, των πολύτιμων πόρων και του ΕΠΑΝΑΔ αλλά και γενικότερα του ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Γιατί είναι μέσα από αυτή την αξιοποίηση που θα βάλουμε τις βάσεις για την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου, για την καινοτομία, για μια δυναμική επιχειρηματικότητα, για την ανάπτυξη που, όπως είπα στην αρχή, είναι το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα.

Ευχαριστώ πολύ.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: