Αρχική > Δια βίου μάθηση > Φώφη Γεννηματά–1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

Φώφη Γεννηματά–1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση
«Στο επίκεντρο οι νέοι, με την έκδοση επιταγών (vouchers)  για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και το εισιτήριο για την απασχόληση»
«Δεύτερη ευκαιρία σε όλους, ακόμα και στο πιο μικρό χωριό, με το Ψηφιακό Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας»
«Ανοιχτό σχολείο σε κάθε Δήμο που το πρωί θα εκπαιδεύει τα παιδιά και το απόγευμα θα παρέχει γνώσεις στους ενήλικες»
«Ούτε ένα ευρώ σε προγράμματα χωρίς στόχο και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τα προγράμματα θα φτιαχτούν με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς»
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.
Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού, εκτός από μεγάλη τιμή, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη Διά Βίου Μάθηση.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Πριν από λίγους μήνες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για τη Διά Βίου Μάθηση. Σήμερα δεν είμαστε εδώ ούτε για να αναλύσουμε το νόμο, ούτε για να παρουσιάσουμε απλά το Εθνικό Πρόγραμμα για τη Διά Βίου Μάθηση. Προηγήθηκε η συνεδρίαση της Συνόδου Διά Βίου Μάθησης και το Εθνικό Πρόγραμμα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς με τους εκπροσώπους όλων των υπουργείων και των αρμόδιων φορέων. Το έχετε μπροστά σας.
Όμως ο νόμος, μα και το Εθνικό Πρόγραμμα, που είναι για μας σημαντικά εργαλεία, δεν είναι από μόνα τους η ουσία. Κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη σημερινή εκδήλωση, μόνο και μόνο γιατί βάλαμε ωραία λόγια σε ένα κομμάτι χαρτί, όσο σημαντική και να είναι αυτή η δουλειά.
Σήμερα δεν συγκεντρωθήκαμε για να πούμε τι θα κάνουμε εμείς για τη Διά Βίου Μάθηση, αλλά για το τι μπορεί να κάνει η Διά Βίου Μάθηση για μας. Και όταν λέμε για μας, εννοούμε για όλους τους πολίτες.


ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
Η σημερινή συνάντηση γίνεται σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Η κρίση πλήττει κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα, πλήττει όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, όλους, όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα.
Εμείς πιστεύουμε ότι η γνώση μπορεί να είναι αντίδοτο στην κρίση και η Διά Βίου Μάθηση ο τρόπος με τον οποίο η γνώση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και στο πιο μικρό χωριό της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, όχι με την αφαίρεση πλούτου και εισοδήματος από τον εργαζόμενο, αλλά με την επένδυση στην ποιότητα. Η έμφαση στην Παιδεία, στην καινοτομία, στον πολιτισμό μας, σε κάθε στοιχείο που μας προσδίδει ποιότητα, αλλά και μοναδικότητα παγκοσμίως, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μπορούμε να κάνουμε τον πολίτη του κόσμου να μιλά ξανά με θαυμασμό για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά. Το πετύχαμε στο παρελθόν μέσα σε ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Θέλουμε μια διαφορετική πορεία για τη χώρα, όπου ο ρόλος της Παιδείας θα είναι καταλυτικός.
Μέσα από τη Διά Βίου Μάθηση πετυχαίνουμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση, που δεν αποτελεί απλά μια μεγάλη ανάγκη, αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον.
Η Διά Βίου Μάθηση δεν συνδέεται μόνο με την απασχόληση. Αφορά στη διαμόρφωση ενεργών και ενημερωμένων πολιτών με κριτική σκέψη και δημιουργική διάθεση. Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ μια επανεκπαίδευση στα ιδεώδη και τους κανόνες του πολιτεύματος που η ίδια ανακάλυψε. Άλλωστε γνώση δεν είναι μόνο εξουσία, είναι και η ουσία της Δημοκρατίας, είναι η ουσία της ζωής που αξίζει κανείς να ζει.
ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Η προσπάθειά μας στηρίζεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες:
Το κύριο μέλημα μας στην εποχή της κρίσης είναι να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την απασχόληση. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τον ένα από τους δυο κεντρικούς πυλώνες της Διά Βίου Μάθησης που είναι η αρχική και η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η γενική εκπαίδευση ενηλίκων που έχει περισσότερη σχέση με την προσωπική ανάπτυξη των πολιτών. Η προσωπική ανάπτυξη μπορεί στις υπάρχουσες συνθήκες, να προστατέψει από τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ας μπούμε στην ουσία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένας κάτοικος αυτού του τόπου, που να μην αγωνιά για τα νέα παιδιά. Θα βρουν δουλειά; Θα μείνουν στην Ελλάδα; Θα έχουν έστω μια μικρή ευκαιρία;
Πρέπει να έχουν ευκαιρίες, πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να είναι οι νέοι αυτοί που θα βγάλουν το τόπο από την κρίση και θα κτίσουν το νέο, το καλύτερο και γιατί όχι, το διαφορετικό.
Σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μια σειρά προγραμμάτων που για μας αποτελούν οδηγούς στην πολιτική μας.
Ξεκινάμε με συγκεκριμένες δράσεις:
Στο επίκεντρο οι νέοι.
Έκδοση επιταγών (vouchers) για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Θα αφορά συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα δίνεται με οικονομικά κριτήρια σε νέους και νέες για σπουδές της επιλογής τους.
Εισιτήριο για την απασχόληση. Νέοι απόφοιτοι λυκείου, Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΜΕ, θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το Δίκτυο Διά Βίου. Θα αποκτούν γνώσεις, θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και ένα ποσοστό από αυτούς θα προσλαμβάνεται για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε στους νέους που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση και μια ελάχιστη εμπειρία.
– Παροχή υποτροφιών σε εισαχθέντες στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Προτεραιότητα εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ σε σπουδαστές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Δημιουργία του θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας.
Ανάπτυξη του θεσμού της χορηγίας (sponsoring) για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων επιστημόνων.
– Ανάπτυξη δράσεων/προγραμμάτων Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την εκπαίδευση, την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και την απασχόληση.
Δίνουμε παράλληλα τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από όπου και αν βρίσκονται, στο πιο μικρό χωριό, στο πιο μικρό νησί θα μπορούν να έχουν επαφή ξανά με το σχολειό.
Εκτός από τη συνέχεια της στήριξής μας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, δημιουργούμε το Ψηφιακό Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σπουδών από απόσταση σε ενήλικες.
Πριν από λίγες μέρες συμμετείχα σε μια τελετή του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων για τη βράβευση της Μαρίνας Λιτβίνοβα. Μια κοπέλα που φυλακίστηκε, συνέχισε το σχολείο στη φυλακή, μπήκε στη Νομική και ανέδειξε τη σημασία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αυτή η κοπέλα ανοίγει το δρόμο σε πολλούς νέους ανθρώπους,  που έχουν βρεθεί σε δυσκολίες, τους βοηθά να πιστέψουν στον εαυτό τους, να δουν ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή, ότι μπορούν να στηριχτούν  στις δυνάμεις τους.
Την ίδια στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες, που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Προχωράμε στην ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου για την κατάρτιση επιχειρηματιών που βρίσκονται σε κρίση.
Παράλληλα, συνδέουμε τη Διά Βίου Μάθηση με κεντρικές αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης. Με την κατάρτιση των ανέργων, σε νέα επαγγέλματα που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη και τον τουρισμό. Με την ενίσχυση της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, την εκπαίδευση όλων των αγροτών σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και εκπαίδευση σε ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στην προώθηση των εξαγωγών.
Στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε να δημιουργήσουμε, βασισμένο στην περιβαλλοντική συνείδηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα παραδοσιακά προϊόντα, τη μεσογειακή διατροφή που την αναγνωρίζουν πια παντού, την ποιότητα στις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για ένταξη δράσεων κατάρτισης στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Εργασίας και την Κοινωνική Οικονομία.
Παράλληλα, στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα προβλέπονται δράσεις κατάρτισης για όλους, όσοι συνεισφέρουν και υπηρετούν το νέο αυτό θεσμό, έτσι ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία και ένταξη και να τονωθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή δημιουργούμε προγράμματα κατάρτισης στα 160 κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν, για την προσαρμογή των ενδιαφερομένων στο νέο εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται.
Τέλος, εκπαιδεύουμε τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, προωθούμε τον εθελοντισμό σε συνεργασία με τις ΜΚΟ και την Εκκλησία και παρέχουμε εκπαιδευτικό υλικό σε προσβάσιμες μορφές στα άτομα με αναπηρία.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη καθιστούν αναγκαίο το σχεδιασμό προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεων των αποφοίτων των Πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ.
Θέλουμε ακόμη και να προσελκύσουμε σπουδαστές από την ευρύτερη περιοχή και για αυτό δίνουμε κίνητρα για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα ΙΕΚ.
Σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουμε στα χέρια μας, αυτό που θέλουν περισσότερο οι πολίτες στο επίπεδο της γενικής εκπαίδευσης είναι οι ξένες γλώσσες, ο χειρισμός των υπολογιστών και οι βασικές αρχές τις οικονομικής διαχείρισης.
Αυτά τα προγράμματα φιλοδοξούμε να λειτουργούν σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Για όλα αυτά που λέμε θα κριθούμε στην πράξη. Γιατί χρήματα δαπανήθηκαν και στο πρόσφατο παρελθόν. Δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν για την κατάρτιση χωρίς, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα για το τι κάναμε, τι πετύχαμε μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα και όλη αυτή την προσπάθεια, και αυτά ακριβώς είναι που προσπαθούμε μέσα από αυτό το νόμο να αλλάξουμε.
Ο πρώτος μας στόχος είναι η σύνδεση της Διά Βίου Μάθησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ήδη αναφέραμε προγράμματα οδηγούς προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεργασία με όλους τους φορείς και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προγραμμάτων.
Ο δεύτερος στόχος είναι η πιστοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων ανεξάρτητα από τον τρόπο που αυτές αποκτήθηκαν, και η ένταξή τους σε ένα Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Με την εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων μπαίνει τάξη σε ένα άναρχο σύστημα έκδοσης κάθε λογής τίτλων και βεβαιώσεων παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης και επιμορφώσεων, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα στα προσόντα των κατόχων τους.
Πόσες φορές δεν έχουμε αναγνωρίσει σε ανθρώπους ικανότητες οι οποίες δεν αποτυπώνονται στα τυπικά τους προσόντα; Ο μόνος τρόπος διάδοσης αυτής της ικανότητας ήταν από στόμα σε στόμα. Με την πιστοποίηση των προσόντων όλων των μορφών μάθησης ο καθένας θα μπορεί να πιστοποιήσει τα προσόντα του και να τα χρησιμοποιεί στην προσωπική και επαγγελματική του ανέλιξη.
Ο κόπος του καθενός θα πιάνει τόπο και θα έχει μια συγκεκριμένη αξία που θα αποτελεί για αυτόν διαβατήριο για την πορεία του στον εργασιακό χώρο.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε εναλλακτικές διαδρομές πρόσβασης στην εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε έναν τομέα που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, βάζουμε κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας στον τομέα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Εκτός από την τυπική εκπαίδευση στο σχολείο έτσι όπως το ξέραμε, τις πανελλαδικές, την Ανώτατη, το πτυχίο, δίνουμε πλέον και άλλες δυνατότητες: τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, τα Εργαστήρια Ελεύθερων Σπουδών, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων κα. Όλα αυτά πιστοποιούνται ως προς τις υποδομές, τα προγράμματα σπουδών και τους εκπαιδευτικούς.
Ο τρίτος στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων και εδώ είναι η πολύ μεγάλη συμβολή που μπορεί να έχει η Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δίνουμε έμφαση στα κοινωνικά στρώματα που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα από θεσμούς συνεχούς ενημέρωσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής, κάθε ενήλικας μπορεί να έχει ανοικτή πρόσβαση τόσο στα ιδρύματα του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας), όσο και σε ολόκληρο το Δίκτυο Διά Βίου Εκπαίδευσης.
Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που ωφελούνται είναι οι:
– Άνεργοι
– Ηλικιωμένοι
– Μετανάστες
– Μονογονεϊκές οικογένειες
– Άτομα με αναπηρίες
– Φυλακισμένοι
– Οι (πρώην) χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών
Δράσεις και οικονομικά στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος ΔΒΜ
Συνολικά για τη Διά Βίου Μάθηση υπολογίζουμε ότι έχουμε στη διάθεση μας από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων για δράσεις επιτελικής υποστήριξης προβλέπεται μόνο το 7%. Με απλά λόγια, αυτή τη φορά «τα χρήματα δεν θα πάνε για μελέτες».
Το 93% των δράσεων του Εθνικού προγράμματος αποσκοπεί να ωφελήσει:
clip_image001 τον άνεργο
clip_image001[1] τον εργαζόμενο
clip_image001[2] το νέο ελεύθερο επαγγελματία
clip_image001[3] τον εργοδότη
clip_image001[4] το σπουδαστή
clip_image001[5] τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις άμεσης εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης χωρίζονται σε έξι κατηγορίες:

1. Δράσεις αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης με διαθέσιμους πόρους 76 εκατομμύρια ευρώ
2. Δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, για τις οποίες έχουμε στη διάθεση μας 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ
3. Δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων με 339,8 εκατομμύρια ευρώ
4. Εκπαίδευση στελεχών δημοσίου, αυτοδιοίκησης, κοινωνικών εταίρων με 448 εκ. €
5. Δράσεις έρευνας εκπαιδευτικών αναγκών, επαγγελματικού προσανατολισμού και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με 166 εκ. €
6. Και τέλος δράσεις πιστοποίησης εισροών και εκροών της δια βίου μάθησης με 25 εκ. €
Θα βάλουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις και στον τομέα της κατάρτισης. Προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμία πίεση. Αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο.
Η σημερινή συνάντηση είναι μια πρώτη απόδειξη. Για πρώτη φορά με πλήρη διαφάνεια, με την ενεργή συμμετοχή όλων, διαμορφώνουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.
Ούτε ένα ευρώ σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Ούτε ένα ευρώ σε προγράμματα χωρίς στόχο και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τα προγράμματα θα φτιαχτούν με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε εσάς, τα μέλη του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης, καθώς μαζί καλούμαστε να εγγυηθούμε τη σωστή αξιοποίηση των πόρων αυτών προς όφελος των πολιτών.
Προσδοκώμενοι Δείκτες
Είναι αλήθεια ότι βάζουμε υψηλούς στόχους ξεκινώντας από πολύ χαμηλά. Είμαστε πάρα πολύ πίσω στη χώρα μας στη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στον τομέα της Διά Βίου, μόλις 2,9% έναντι 9,8% που είναι ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θέλουμε και μπορούμε μέχρι το 2013 να φτάσουμε το 6%.
Θέλουμε να αυξήσουμε δραστικά τη συμμετοχή στη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που σήμερα είναι μικρότερη από το μισό του κοινοτικού μέσου όρου (14% έναντι 33%).
Θέλουμε τα προγράμματα να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη και τα αποτελέσματα να φτάσουν παντού: στο κέντρο και στην περιφέρεια.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αυτό θα το πετύχουμε, μέσα από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο Διά Βίου Μάθησης. Σημαντικός είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης που μετά και τον Καλλικράτη, αναλαμβάνει να στηρίξει σε σημαντικό βαθμό τη Διά Βίου Μάθηση.
Οι Περιφέρειες αποκτούν σημαντικό ρόλο. Κομβικό σημείο είναι η σύνδεση της Διά Βίου Μάθησης με τα αναπτυξιακά σχέδια που εκπονούνται ανά περιφέρεια, καθώς και η δημιουργία του Περιφερειακού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης.
Έχουμε τη δυνατότητα και τους πόρους όχι μόνο να επιμορφώσουμε τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και να βοηθήσουμε να οργανωθούν οι αναγκαίες διοικητικές δομές.
Θα ήθελα να κάνω μια προσωπική έκκληση στους νέους αιρετούς Περιφερειάρχες: Γνωρίζουμε ότι οργανώνετε ένα νέο θεσμό, με τις όποιες δυσκολίες έχει αυτό το εγχείρημα. Περιμένουμε, όμως, από εσάς να μας πείτε όσο γίνεται πιο γρήγορα πια είναι τα κατάλληλα προγράμματα που πρέπει να εφαρμόσουμε ανά περιφέρεια. Δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις. Τα χρήματα πρέπει να φτάσουν γρήγορα, με τη μορφή υπηρεσιών βέβαια, σε όσους τα έχουν ανάγκη.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Ο ρόλος των Δήμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων μέσα από την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης. Τα κέντρα αυτά μπορούν να λειτουργούν σε χώρο που οι ίδιοι οι δήμοι διαθέτουν ή επιθυμούν, όμως η παρουσία σήμερα εδώ πολλών δημάρχων και εκπρόσωπων των δήμων μας δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε έναν σημαντικό για εμάς στόχο: Το Ανοιχτό Σχολείο.
Ένα σχολείο που το πρωί θα εκπαιδεύει τα παιδιά και το απόγευμα θα παρέχει γνώσεις στους ενήλικες.
Ανοιχτό Σχολείο για μικρούς και μεγάλους, που πρέπει και μπορεί να έχει τη στήριξη τη πολιτείας, των Δήμων, των πολιτών και μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την εθελοντική προσφορά.
Ανοιχτό Σχολείο, σημείο αναφοράς που θα συνδέσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης, θα ενεργοποιήσει του πολίτες, θα δώσει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να διαπαιδαγωγεί την ελληνική κοινωνία, να περνά έναν νέο τρόπο αντίληψης.
Ας κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα. Μπορούμε!
Με κέντρο το Ανοιχτό Σχολείο δημιουργούμε ένα δίκτυο ανά δήμο στο οποίο συμμετέχουν ΚΑΠΗ, μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, κοινωνικοί, επιμορφωτικοί και πολιτιστικοί φορείς που υλοποιούν προγράμματα ή παρέχουν υπηρεσίες Διά Βίου Μάθησης.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αυτή τη συγκυρία στην οποία ο ελληνικός λαός ζει μέσα στην απογοήτευση, στη μελαγχολία, στην αγωνία, στο φόβο, πιστεύουμε ότι εάν σταματήσουμε να ψάχνουμε για αυτά που μας χωρίζουν, αν σταματήσουμε να τραβάμε διαχωριστικές γραμμές που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και δούμε αυτά που μας ενώνουν, όπως είναι η γνώση και η επένδυση στη γνώση, τότε θα είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.
Θέλουμε να βάλουμε τη Διά Βίου Μάθηση στην καθημερινότητα των πολιτών. Χωρίς διακρίσεις. Η Διά Βίου Μάθηση είναι ένα εργαλείο για την κοινωνική συνοχή κα την ανάπτυξη.
Ας αξιοποιήσουμε όλοι το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης, ας εργαστούμε για τη διαμόρφωση των καλύτερων δράσεων και προγραμμάτων.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι που ακούγεται τεχνοκρατικό και αδιάφορο, ενδιαφέρον και οραματικό. Το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό σε δημιουργικές ιδέες και νέες πρωτοβουλίες.
Κλείνω λέγοντας ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης δεν είναι Ευαγγέλιο. Είναι ένας ανοιχτός οδηγός με τον οποίο θέλουμε να φέρουμε τη Διά Βίου Μάθηση κοντά στον πολίτη.
Έτσι έχει μάθει να λειτουργεί ο ελληνικός λαός. Να απελευθερώνει τη δημιουργικότητα του, να ξεφεύγει από στεγανά, να προχωρεί μπροστά.
Κάποιοι ίσως δεν μας γνωρίζουν καλά και γι αυτό πιστεύουν ότι η βοήθεια που ζητήσαμε σημαίνει υποταγή. Σε κανέναν δεν δίνουμε το δικαίωμα να πληγώσει την εθνική μας υπηρηφάνεια, σε κανέναν δεν δίνουμε το δικαίωμα να παρεξηγήσει τον ρόλο του.
Η κρίση είναι για μας μια ευκαιρία να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Να αλλάξουμε σαθρές δομές και νοοτροπίες.
Το πώς, θα το κρίνουμε εμείς.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: