Αρχική > Κατάρτιση, Πολιτική, Υπουργείο Εργασίας > Στον πάγο προγράμματα κατάρτισης επί δύο έτη, ενώ η ανεργία καλπάζει…

Στον πάγο προγράμματα κατάρτισης επί δύο έτη, ενώ η ανεργία καλπάζει…

και η αναλγησία μεγαλουργεί

θα πρόσθετα εγώ στον παραπάνω τίτλο της Καθημερινής.

“Πώς και ποιοι «μπλοκάρουν» την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω του μισού δισ. ευρώ” αναρωτιέται η γνωστή δημοσιογράφος της Καθημερινής, που ασχολείται χρόνια με τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας ή όπως αλλιώς λεγόταν παλιότερα. Και συνεχίζει στο άρθρο της:

Μπορεί ο αριθμός των ανέργων να προσέγγισε τους 700.000, αλλά στον ενάμιση χρόνο της νέας κυβέρνησης ούτε ένας άνεργος δεν έχει περάσει από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Εάν υπολογίσουμε και το εξάμηνο που προηγήθηκε των εθνικών εκλογών, τότε το χρονικό διάστημα απουσίας προγραμμάτων κατάρτισης ανέρχεται στα δύο έτη. Και όχι γιατί υπάρχει διαφορετική άποψη για τις ενεργές πολιτικές. Οχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στις θέσεις των Γερμανών που εξετάζουν με σκεπτικισμό μία προς μία τις δράσεις των αποκαλούμενων πολιτικών κατάρτισης. Ούτε γιατί μελετάται κάποια κοσμογονική μεταβολή στο περιεχόμενο της κατάρτισης. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Σήμερα αποτελούν πολυτέλεια.

 

Ο λόγος για τα συνεχιζόμενα κενά είναι ένας και μοναδικός: υπουργείο και υπηρεσίες του δεν κατόρθωσαν να δρομολογήσουν ούτε ένα πρόγραμμα για την κατάρτιση των ανέργων λόγω αδυναμίας χειρισμού των πρακτικών και τεχνικών προβλημάτων… Ολα σε αυτόν τον τομέα παραμένουν εξαγγελίες και υποσχέσεις. Και δεν εννοούμε καινούργια προγράμματα. Ο λόγος γίνεται για τους διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει η τέως υπ. Απασχόλησης. Ούτε ένα από εκείνα τα προγράμματα –με τα κακά και τα καλά τους– δεν μπόρεσε να ξεμπλοκάρει η ηγεσία του υπουργείου και οι επικεφαλής της αρμόδιας γενικής γραμματείας Κοινοτικών Πόρων. Βεβαίως, οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που κόπηκαν στην αξιολόγηση, εύλογο είναι να προκαλούν καθυστερήσεις. Αλλά ποια τεχνικά προβλήματα μπορούν να δικαιολογηθούν σε συνθήκες απογείωσης της ανεργίας; Ακόμη κι αν είχε αποφασίσει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου να ακυρώσει τους διαγωνισμούς και να τους επαναπροκηρύξει κάτι θα είχε αρχίσει να κινείται. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να παραμένουν παγωμένοι πόροι άνω των 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Και όχι γιατί δεν μπορεί να συμμετάσχει το Δημόσιο με τους εθνικούς πόρους στο 25%, αλλά γιατί δεν λειτουργούν σωστά τα διαχειριστικά συστήματα. Στα λόγια και στις εξαγγελίες για την ανεργία το Εργασίας αποδεικνύεται άψογο, στην πράξη όμως η καθυστέρηση είναι ανεπίτρεπτη. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και για την ικανότητα του υπουργείου να δρομολογήσει εγκαίρως και τα προγράμματα για την κοινωνική εργασία, για την οποία η αρμόδια υπουργός συνεχίζει να κλείνει συμφωνίες με τους περιφερειάρχες, περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, αλλά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή βεβαιότητα για την ενεργοποίηση όλων αυτών των συμφωνιών μέσα στο 2011, αφού δεν έχει δοκιμαστεί η συνταγή της κοινωνικής εργασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι ο εργαζόμενος που χάνει σήμερα τη δουλειά του δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις σανίδες σωτηρίας των κοινοτικών προγραμμάτων. Το μοναδικό πρόγραμμα που «τρέχει» σήμερα στο Εργασίας για τη συγκράτηση της ανεργίας είναι το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των θέσεων εργασίας στον ΟΑΕΔ.

Το πλήρες άρθρο

Σημείωση συντάκτη:

Παρόλο που θέτει εύλογα ερωτήματα η κα Κοψίνη, εντούτοις δεν δίνει σαφή απάντηση στο ερώτημά της, αν και πιστεύω ότι την γνωρίζει. Δεν μπορεί ή δεν θέλει όμως να πει δημόσια ότι για αυτή την τραγική κατάσταση υπεύθυνο είναι για άλλη μια φορά το πολιτικό και μαύρο χρήμα. Για χρόνια έχει στηθεί ένα παιχνίδι εν ονόματι δήθεν της συγκράτησης της ανεργίας και της βελτίωσης των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού, μια καλοδουλεμένη μηχανή. Πολιτική ηγεσία, υπηρεσιακοί και συνδικαλιστικοί παράγοντες σε αγαστή συνεργασία με ομαδάρχες ή εκπροσώπους των φορέων κατάρτισης μετατρέπουν τον άνεργο σε αντικείμενο συναλλαγής.

Κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι μετά από το όργιο αδιαφάνειας, παραγοντισμού και συναλλαγής στο παιχνίδι των αναθέσεων προγραμμάτων κατάρτισης, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν σε πρωτοφανή βαθμό στους 2 τελευταίους διαγωνισμούς, που προσπαθεί να κατακυρώσει η Υπουργός Εργασίας της “αντικειμονοστραφούς αξιολόγησης” και ο Γ.Γ. της “ποιοτικής επιτάχυνσης” δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την απέλπιδα προσπάθεια όσων δεν μετείχαν στο παιχνίδι της διανομής, με σκοπό είτε να κλονίσουν το σύστημα, είτε να το εκβιάσουν.

Ο λόγος; Απλός και προφανής:

  1. Από το 2001, που πρωτοεφαρμόστηκε το σημερινό σύστημα ανάθεσης έργων κατάρτισης, δεν εξελίχθηκε ποτέ ή για να είμαι απόλυτος εκφυλίστηκε, αφού αντί να βελτιωθούν τα κριτήρια αξιολόγησης ακυρώθηκαν τελείως. Για προφανείς λόγους, δεν εξυπηρετούσε το σύστημα να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Έπρεπε να αντικατασταθούν με πιο γενικά, έτσι ώστε να βολεύει την υποκειμενική αξιολόγηση ή κατά άλλους αντικειμενοστραφή αξιολόγηση.
  2. Δεν αναπτύχθηκε κανένα απολύτως σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης της υλοποίησης. Οι υπηρεσίες ελέγχου τόσο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής όσο και της Διαχειριστικής Αρχής ήταν εγκληματικά απούσες. Η Μονάδα, δε, ελέγχου της ΕΥΕ ήταν ακέφαλη για μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμένει.
  3. Το πληροφοριακό σύστημα, που θα παρακολουθούσε την πορεία των έργων και που είχε ανατεθεί σε εργολάβο και προφανώς θα πληρώθηκε, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, γιατί δεν βόλευε κανέναν. Αντί γι’ αυτό δημιουργήθηκε μια απίστευτη γραφειοκρατία, που εγκλώβισε τις υπηρεσίες σε ελέγχους ρουτίνας, με προφανή στόχο να μην ενοχληθούν τα ΚΕΚ, που μετείχαν στο σύστημα διανομής ή διαπλοκής, αν προτιμάτε.

Φυσικά οι 3 αυτοί παράγοντες, δεν είναι ο λόγος, αλλά η αποτύπωση της παθογένειας του συστήματος. Ο λόγος είναι η απληστία του πολιτικού και συνδικαλιστικού συστήματος και των ενδιάμεσων. Δημιούργησαν ένα πλαίσιο εκρηκτικό, την αίσθηση ότι γίνεται πάρτι και την  επιθυμία συμμετοχής. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχει έλεγχος και επομένως και να μας στοιχίσει κάτι παραπάνω, θα τα βγάλουμε.

Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε μέρες του 1995. Μόνο που τώρα δεν υπάρχουν απλά τσαντάκηδες αλλά οργανωμένα συμφέροντα.

Προσωπική μου άποψη και την έχω εκφράσει και άλλη φορά είναι ότι λύση είναι μόνο μια. Η ακύρωση όλων των διαγωνισμών και η αλλαγή του αναποτελεσματικού και φαύλου συστήματος ανάθεσης προγραμμάτων κατάρτισης. Στο δίλλημα παγωμένοι ή φαγωμένοι πόροι του ΕΣΠΑ προτιμώ το παγωμένοι. Ίσως έτσι κάποια στιγμή αξιοποιηθούν προς όφελος της ανεργίας και της ανάπτυξης. Όταν θα γίνει συνείδηση ότι ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι της τσέπης των επιτήδειων.

Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι ένα:

Πόση πολιτική ανοησία ή συνενοχή χρειάζεται για να επιτρέπει  ο Πρωθυπουργός της χώρας να συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην σημερινή εποχή του ΔΝΤ;

Πως μπορεί να παραμένει μέλος της κυβέρνησης η κα Κατσέλη και να μην έχει εκπαραθυρωθεί ήδη παραδειγματικά;

Φτάνει πια. Ας τελειώνουμε με το παλιό φαύλο ΠΑΣΟΚ.

Σημείωση συντάκτη 2:

αναφορικά με την αποστροφή της κας Κοψίνη:

Εκατοντάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά η Ε. Ε. δεν επιτρέπει την ένταξή τους σε ανάλογες δράσεις του ΟΑΕΔ και μόνο μια διαπραγμάτευση των συναρμόδιων υπουργών με τους επιτρόπους θα μπορούσε να κάμψει την άρνηση της Κομισιόν.

Θα ήθελα να της θυμίσω ότι μέσα από ΝΠΔΔ κατασπαταλήθηκαν πόροι των STAGE στο Γ’ ΚΠΣ. Ας μην το ξεχνάει.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: