Αρχική > Κατάρτιση, ΟΑΕΔ, Υπουργείο Εργασίας > Νέα παράταση στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ 1-25

Νέα παράταση στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ 1-25

clip_image002Με ανακοίνωση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΑΕΔ, στις 20-4-2011, παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των προτάσεων των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών στο πλαίσιο του Προγράμματος Κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-25 άτομα, έτους 2010-11.

Ειδικότερα η υποβολή των προτάσεων η οποία έληγε στις 30/4/2011 παρατείνεται έως και την 31/5/2011.

Προφανώς ήταν επιβεβλημένη η νέα παράταση και οι λόγοι; Σημαντικοί: Το ίδιο διάστημα είναι σε εξέλιξη η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής για μικρές επιχειρήσεις.  Απαιτείται μεγάλος χρόνος για την κινητοποίηση τόσο των εργοδοτικών οργανώσεων, όσο και των εργαζομένων και τόσο η αρχική καταληκτική ημερομηνία στις 31/3 όσο και η δεύτερη στις 30/4 δεν επαρκούν. Η καταληκτική ημερομηνία επίσης, ήταν αμέσως μετά το Πάσχα και είναι λογικό να δυσκολεύει την συγκέντρωση των συμμετοχών. Όταν όλοι προσπαθούν αυτές τις μέρες να βγάλουν τα σπασμένα μιας ολόκληρης χρονιάς, που μυαλό για κατάρτιση.

Το ερώτημα όμως είναι ένα και κρίσιμο. Δείχνει την προχειρότητα που γίνονται τα πράγματα, για να μην πω σκοπιμότητα. Δεν ήξεραν οι κρατούντες ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος; Δεν ήξεραν ότι τρέχει παράλληλα το πρόγραμμα της Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΕ; Ή δεν ήξεραν ότι το Πάσχα φέτος είναι στις 24/4;

Φυσικά και το ήξεραν αλλά ή δεν νοιάστηκαν ή υπάρχει άλλος λόγος πίσω από αυτές τις τακτικές. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει. Αναδεικνύει την αξία της εσωτερικής πληροφόρησης.

Ας υποθέσουμε ότι είστε ένα σοβαρό στέλεχος ή μέλος διοίκησης μιας εργοδοτικής οργάνωσης ή ένας επαγγελματίας στο χώρο της εκπαίδευσης και βλέπεις μια ανακοίνωση του ΟΑΕΔ στις 15/2 ότι μέχρι τις 31/3 θα πρέπει να έχεις ανακοινώσει στα μέλη σου το πρόγραμμα, να έχεις συγκεντρώσει ενδιαφέρον από εργαζόμενους, να έχεις προγραμματίσει τμήματα και να τα έχεις καταχωρήσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΛΑΕΚ. Τι σκέψη θα κάνετε; Προφανώς ότι είναι αδύνατον. Ξέρεις ότι απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 μήνες στην καλύτερη περίπτωση.

Επειδή λοιπόν σέβεσαι τον εαυτό σου, τον σύλλογό σου και τα μέλη σου, δεν μπαίνεις στην διαδικασία να ενημερώσεις για κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, στους χρόνους που σου θέτουν. Σκέφτεσαι πως θα ήταν πολύ αντιεπαγγελματικό να στείλεις μια ενημέρωση στα μέλη σου, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει μετά την καταληκτική ημερομηνία. Υποψιάζεσαι ότι θα δοθεί παράταση, αλλά και πάλι ο σεβασμός στον εαυτό σου δεν σου επιτρέπει να κινητοποιήσεις κόσμο με την ελπίδα της παράτασης, γιατί απλούστατα αν δεν επαληθευτεί θα φανείς εσύ αναξιόπιστος. Κάποιοι άλλοι όμως ξέρουν και δεν ανησυχούν.

Στις 17/3 βλέπεις πάλι την ανακοίνωση της παράτασης, για τις 30/4, αλλά επειδή εσύ ξέρεις ότι στις 24/4 είναι Πάσχα και ότι τα μέλη σου το μόνο που θα έχουν στο μυαλό τους θα είναι πως να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, αυτές τις μέρες και τι θα κάνουν για να φέρουν στα ίσια της την επιχείρησή τους, διστάζεις και πάλι. Κάποιοι άλλοι όμως ξέρουν και δεν ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα: Την Μεγάλη Τετάρτη 20/4 ο ΟΑΕΔ θυμάται να δώσει νέα παράταση πάλι ενός μηνός και μάλλον αυτή θα είναι η τελευταία. Αλλά πάλι το ερώτημα παραμένει. Προλαβαίνεις να ενημερώσεις τα μέλη σου; Κάποιοι άλλοι όμως ήξεραν και δεν ανησυχούσαν.

Θα μου πείτε ότι δεν γίνονται αυτά. Είναι πολύ επιστημονική φαντασία. Ότι φταίει η ανικανότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που απλά δεν σκέφτεται ένα κλικ μπροστά. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα τόσο σατανικό μυαλό, που να μεθοδεύσει όλο αυτό το σχέδιο και να το θέσει σε εφαρμογή.

 

Μήπως όμως είναι πολύ βολικό για όλους αυτούς που αποτελούν το σύστημα να τους θεωρούμε αφελείς;

Κανένας μα κανένας στην ιεραρχία, από τον απλό υπάλληλο, που συνέταξε την πρόταση, μέχρι τον Διευθυντή της Α3 Διεύθυνσης, που την εισηγήθηκε στο Δ.Σ., τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ που το αποφάσισαν και μέχρι τον Διοικητή του ΟΑΕΔ που την επικύρωσε ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ αυτό το απλό που σκέφτεται οποιοσδήποτε απλός πολίτης;

Κανείς;

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: